KONFERENCIJA „SELEKTIVNI OBLICI TURIZMA, PRILIKA ZA RAZVOJ TURIZMA U REGIJI“

U okviru projekta „Piader“, prekogranični program Hrvatska-Mađarska u Osijeku je 17. lipnja Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje organizirala konferenciju „SELEKTIVNI OBLICI TURIZMA, PRILIKA ZA RAZVOJ TURIZMA U REGIJI“ .
Projekt PIADER identificira turističke potencijale u prekograničnom području nazvanom”povijesna Baranja”, s obje strane granice, te u široj prekograničnoj regiji definira mogućnost razvoja različitih oblika turizma s konačnim ciljem valorizacije, promocije i realizacije turističkog potencijala prekograničnog područja. Turizam na našem području otvara brojne mogućnosti i razvija se u sve više pravaca, od ekološkog, kulturnog, ruralnog, zdravstvenog, gastronomskog, lovnog i ribolovnog, do u posljednje vrijeme poslovnog i tranzitnog turizma.
Ideja je organizatora bila okupiti eno-gastro blogere i novinare, vlasnike i djelatnike ugostiteljskih objekata, vinare, predstavnike turističkih agencija, fotografe i brojne druge vezane uz turizam, kako bi izmijenili iskustva i unaprijedili djelatnost. Sve nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, a konferenciju su vodili Kornelija Mlinarević, voditeljica projekta PIADER i Zoran Klarić iz Instituta za turizam, koji je ujedno govorio i o trendovima u hrvatskom kontinentalnom turizmu i istakao da je OBŽ četvrta po broju noćenja u Hrvatskoj, ali da samo 5% prihoda od turizma stiže sa kontinenta.
Kontinentalni je turizam prostor velikih mogućnosti, a primjeri zemalja Europske unije poput Austrije ili Švicarske uče nas kako organizirati cjelogodišnje sadržaje i privući turiste prirodnim ljepotama i dobrim idejama. Napredovali jesmo, ali još puno toga treba napraviti, pa ubuduće treba mnogo više raditi na rastu broja dolazaka i noćenja turista, osobito inozemnih, prije svega kroz selektivne oblike turizma budući da čitava regija ima za to iznimno povoljno prirodno i povijesno naslijeđe. Pritom mora postojati više suradnje između svih turističkih subjekata, kaže ravnateljica Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Kornelija Mlinarević. Bilo je riječi i o event managmentu i očuvanju umjeća izrade čamaca podunavskih Švaba tzv. čiklovima. U tri panel-diskusije gosti su prenijeli svoja iskustva i razmišljanja na teme „Agencijski posao u regiji i potražnja za turističkim proizvodima u regiji“, „Turistička ponuda regije iz perspektive turističkog djelatnika“ i „Uloga ića i pića u turističkoj ponudi“. Zadnji dio konferencije bio je posvećen temama kulturnog turizma, kreiranju inovativnih turističkih proizvoda temeljenih na baštini, te pripovjednog turizma, a završila pričom o tome kako vizualni mediji mogu prezentirati teritorij te očarati i privući potencijalne posjetitelje i goste.

RRA Slavonije i Baranje organizirala je i kratak studijski obilazak turističkih destinacija u Hrvatskoj i Mađarskoj, pri kojem su sudionici konferencije posjetili i općinu Erdut, tj. Erdutsku vinariju, kao i vinarije Janečić i Brzica.

PORC-općine Erdut
Jelena Eklemović, dipl.menadž. u turizmu

Skip to content