DAN MATERINSKOG JEZIKA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskoga jezika (21.2. 2015.), djelatnice SLOVAČKOG KULTURNOG CENTRA Našice – ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Buha, održale su 23. veljače u OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu, prezentaciju na temu slovačkog materinskoga jezika. Suradnja SKC Našice i OŠ Ivan Brnjika Slovaka Jelisavac realizirana je na osnovu sporazuma ovih dviju institucija potpisanog 21. studenog 2012.
Ravnateljica škole Ljerka Čorković prigodnim je riječima pozdravila devedesetak učenika, učitelje i djelatnice SKC Našice. Ravnateljica SKC Našice, gđa Kralj Vukšić upoznala je učenike i profesore sa mogućnosti brzog i besplatnog učenja slovačkog jezika putem višejezične interaktivne i besplatne stranice slovake.eu. Informirala ih je o pogodnostima koje stranica nudi: učenje gramatike, online rječnik, video i audio lekcije te brojne druge mogućnosti. U drugome dijelu uz kratku prezentaciju kustosica Tatjana Buha, učenicima je predstavila neke karakteristike slovačkog jezika, ali i razloge zašto je bitno učenje i usavršavanje materinjeg jezika. Ovom prigodom učenici su također upoznati i sa likom i djelom Ljudevita Štura koji je zaslužan za kodifikaciju slovačkog jezika, budući da je 2015. godinu Ministarstvo kulture proglasilo upravo godinom Ljudovita Štura.
Pedagozi škole ocijenili su suradnju vrlo pozitivno te je stoga dogovoreno da zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana materinskoga jezika postane redovna aktivnost u suradnji dviju ustanova.

Skip to content