INFORMATIVNA RADIONICA O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I CERTIFIKACIJI

Dana 11.04.2012. godine u 10 sati u Kultirno-znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju održana je “INFORMATIVNA RADIONICA O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I CERTIFIKACIJI”. Predavanje su održali gosp. Goran Gusak vlasnik ekološkog imanja “ORLOV PUT” u Baranji i gosp. Ivan Miličević savjetnik za ekološku poljoprivrednu proizvodnju udruge Slap.

Gosp. Gusak je sa praktičnim primjerom sa svog ekološkog gospodarstva objasnio načine i prednosti ekološke proizvodnje povlačeći paralelu sa konvencionalnim načinima proizvodnje, koja je nezamisliva bez intenzivne upotrebe kemijskih sredstava u procesu zaštite bilja. Temelj ekološke proizvodnje je mehaničko uništavanje korova i zaštita i gnojidba na bazi prirodnih i ekološki prihvatljivih sredstava. Uz tu priču usko je vezana stočarska proizvodnja, koja je logična karika u lancu proizvodnje eko priozvoda.

Prema izlaganju gosp. Miličevića vidljivo je da ekološka proizvodnja uzima maha, jer je sam proces proizvodnje,odn.sjetva, sadnja, zaštita, naišao na pozitivan odjek kod proizvođača. U usporedbi sa konvencionalnim načinima proizvodnje, kod pojedinih kultura isplativost se višestruko povećava, uz istaknutu ispravnost proizvoda po zdravlje ljudi, što se u konačnici certificira sa eko predznakom. Tako danas na području Republike Hrvatske imamo oko 1400 ha voćnjaka-100 ha jabuka,100 ha višanja,200 ha šljiva itd.,oko 600 ha vinograda koji su u sustavu ekološke proizvodnje.

Pored toga govorilo se o zaštitnim sredstvima i metodama, postupcima zaštite bilja u eko proizvodnji. Troškovi zaštite su nešto veći u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, ali to se kompenzira i odražava na cijeni proizvoda koja je u nekim slučajevima duplo veća.

Osnovna problematika ekološke proizvodnje je potaknuti svijest ljudi o važnosti iste i njen utjecaj na naše zdravlje i zdravlje budućih generacija. Odabirom ovog načina proizvodnje, uzgoja biljaka i životinja uvelike dugoročno utječemo na naše zdravlje, jer tako kontroliramo ispravnost namirnica koje koristimo u našoj ishrani.

dipl.ing.agr. Siniša Bulajić