Milankovićevi ciklusi 2015.

Milankovićevi ciklusi održavaju se pod isitm ili sličnim imenom po osmi put, uvijek na ili oko 28. maja, rođendana Milutina Milankovića. Kao i svake godine program je sačinjen od naučnih i kulturnih komponenata, u skladu s nazivom centra koji nosi Milankovićevo ime.

Ove godine u okviru Milankovićevih ciklusa i obilježava se i  136. godišnjice rođenja Milutina Milankovića. Program je započet predstavljanjem Modela Zemljine revolucije, čiji smo mehanički dio upoznali prošle godine, a koji je dovršen za ovu priliku. Predstavljena su zbivanja na tri nivoa – na svemirskom planu (sazviježđa ispod kojih Zemlja putuje oko Sunaca), Sunčev sistem (osunčavanje zemlje) i dešavanja na Zemlji kao posljedica revolucije (promjena godišnjih doba, solsticiji i ekvinociji…). Ovo je treći model koji ilustruje Milankovićeve cikluse. Model je predstavio autor sva tri modela, prof. dr Aleksandar Petrović iz Beograda i vođa projektnog tima koji je izradio modele Radomir Putnik iz Zemuna.

Već je postala tradicija da novosti na planu globalnih klimatskih promjena donosi akademik SANU, meteorolog svjetskog ugleda, jedan od tvoraca novog klimatskog modela, član Evropske akademije u Strasburu i Američkog meteorološkog društva Fedor Mesinger iz Beograda. On je govorio o uticaju ugljičnog dioksida na porast temperature za Zemlji i o promjenama klime koje se kod nas očituju dramatičnim vremenskim nepogodama.

 

Među svim glumcima na Milankovića fizički najviše liči Savo Radović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta. Zato je na otvaranju Univerzijade u Beogradu 2009. godine ovaj glumac igrao Milankovića i bio hologramski proiciran na pozornicu. Ovaj  događaj inicirao Savu Radovića da dramatizuje dio Milankovićevih memoara i da ih pod naslovom „Uspomene“ postavi na scenu. Ovu monodramu vidio je dio naše publike prije 4 godine, a  na „Milankovićevim ciklusima vidjeli smo odlomak iz predstave.

U svom naučno – popularnom djelu „Kroz vasionu i vekove“ Milanković piše kako je u svom dvorištu gradio planetarij čije je središte, odnosno Sunce, bila crvena bilijarska kugla na stolu ispod sjenice. Potaknuti ovim opisom i sugestijom urbanologa Saše Šimprage iz Zagreba, krenuli smo u izradu projekta Planetarij Milutina Milankovića, koji je  na predstavio Rade Manojlović, ovl. krajobrazni arhitekt iz Osijeka

Budućeg planetarija bit će smješten uz Milankovićevu kuću i duž šetališta uz Dunav, osim planete Satrun koja će biti locirana kraj stare škole u Dalju. Za ovu priliku urađene su  informativne table koje će stajati uz modele planeta, a u priči o planetariju pomogli su učenici 5, 6 i 7 razreda OŠ Dalj  čiji je mentor prof. Gordana Orsić.

 

KZC Milutin Milanković

Ravnatelj: Đorđe Nešić

 Galerija slika

Skip to content