Novosti u poljoprivredi na zimskim predavanjima

Održano je još jedno zimsko predavanje za poljoprivrednike sa područja općine Erdut. Predavanje je održano 06.02.2017. godine u restoranu „Stari mlin“ u Dalju, s početkom u 18:00 sati. Gosti predavači su bili predstavnici tvrtke Syngenta, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sjemena, te zaštitnih sredstava i predstavnici tvrtke AGRO-NIKA, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom mikrobioloških preparata za primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji.
Predstavnici tvrtke Syngenta predstavili su novi sortiment iz njihove široke palete proizvoda. Poseban osvrt je bio na sorte kukuruza i suncokreta, odn njihovu sjetvu i zaštitu, te na rezultate u prethodnoj proizvodnoj godini. Osim toga tvrtka je predstavila i svoje aktivnosti u širenju svijesti i provođenju mjera održive i odgovorne poljoprivrede. Tu je najpoznatija aktivnost sadnja Syngentinog „Cvjetnog pojasa“-to je projekt čiji je cilj povećati brojnost korisnih kukaca osobito oprašivača (pčela i bumbara), ali i drugih predatorskih vrsta koje se hrane štetnicima. Sjetvom ovog pojasa omogućava se cjelogodišnja ishrana za korisne kukce, pauke, ptice i druge divlje životinje, jer se u smjesi raznovrsnog cvijeća i medonosnog bilja, cvatnja odvija tijekom cijele godine. Osim toga donošenjem odgovarajućih odluka ovaj pojas utječe na:

  • Očuvanje vodenih tokova
  • Smanjenje rizika erozije tla
  • Poboljšanje vizualne slike krajobraza
  • Stvaranje koridora za životinje
  • Povećanje bioraznolikosti

Osim toga tvrtka Syngenta je izradila specifičan letak u kojemu se daju najbolje praktične mjere za sigurnu i učinkovitu primjenu zaštitnih sredstava, a koje se odnose na smanjenje zanošenja (drifta), te zadržavanje sredstava u primjeni na ciljanim poljoprivrednim površinama.
Tvrtka AGRO-NIKA je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i prodajom sredstava koja su namijenjena za tretman zemljišta, sjemena, folijarnu prihranu ratarskih i povrtlarskih biljaka, voća, vinove loze i cvijeća, kao i inokulanata za pripremanje silaže. Preparati sadrže različite sojeve bakterija i njihove metabolite. Tu se prije svega ističe povezanost znanstveno istraživačkog rada sa praktičnim postignućima u poljoprivrednoj proizvodnji.
Predavanje je u kasnijoj fazi poprimilo interaktivni karakter, gdje su sudionici-poljoprivredni proizvođači postavljali upite predavačima. Upiti su se prije svega odnosili na problematiku u prethodnoj godini sa željom dobivanja savjeta struke za ovu proizvodnu godinu.

U Dalju, 07.02.2017.
PODUZETNIČKO-RAZVOJNI CENTAR OPĆINE ERDUT
LOKALNA RAZVOJNA AGENCIJA d.o.o.
Siniša Bulajić, dipl.ing.agr.

Skip to content