ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SNET.EU PODRŠKA UMREŽAVANJU I EUROPSKOJ SURADNJI GRADOVA I OPĆINA

U Osijeku je 21.02.2014. održana završna konferencija projekta snet.EU Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina. Vrijednost projekta je 100.000 eura i financiran je sredstvima europske unije iz IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija. U projekt je bilo uključeno 12 gradova i općina iz Hrvatske i Srbije, a to su gradovi Osijek, Vukovar i Beli Manastir, općine Erdut, Nijemci, Drenovci i Stari Jankovci iz Hrvatske, te grad Subotica, općine Bač, Apatin, Ruma, Inđija, Stara Pazova i Beočin iz Srbije.

Sam cilj je bio doprinijeti izgradnji kapaciteta općina i gradova iz Hrvatske i Srbije za učinkovitiju suradnju na regionalnoj i europskoj razini, ali i promovirati europske javne politike i koncept aktivnog građanstva putem aktivnosti koje su se odnosile na osnivanje resursnih centara i tematske radionice „Kod susjeda na kavu“ kojim su se sudionici ovog projketa pobliže upoznali, razmjenjivali iskustva i stvarali pretpostavke za nove projektne prijedloge.
Uvodnu riječ je održao Miljenko Turniški, a zatim se prisutnima obratio dožupan Osiječko-baranjske županije gosp. Dragan Vulin i zastupnica u EU parlamentu gosp. Biljana Borzan.
Multimedijalni prikaz provedbe projekta i pregled ostvarenih aktivnosti i rezultata izložile su Branka Turniški iz Agencije lokalne demokracije Osijek i Stanka Parać Damjanović iz Centra lokalne demokratije Subotica. Načelnici i prestavnici svih općina potpisali su izjavu o namjeri kojom izražavaju zajedničku namjeru da će održavanjem dobrosusjedskih odnosa i promocijom politike aktivnog europskog građanstva doprinositi razvoju lokalnih zajednica u prekograničnim područjima. U drugom dijelu programa predstavljeni su primjeri dobre prakse sa osvrtom na programsko razdoblje Europske unije koje je pred nama, te izazove i mogućnosti prekogranične suradnje i dobre uprave koje ono nosi.

 

Skip to content