PROJEKT SLOVAKE.EU PREDSTAVLJEN I NA LIPOVLJANSKIM SUSRETIMA 2014.

Otvorenjem izložbe o Republici Slovačkoj, u novoj zgradi Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u petak, 22. kolovoza navečer započela je manifestacija Lipovljanski susreti 2014. Nakon otpjevane hrvatske i slovačke himne, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora Lira iz Lipovljana, pozdravnu riječ uzvanicima i gostima uputio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani. Goste je zatim pozdravio domaćin, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i naglasio značaj projekta zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’. Izložbu je, nakon kratke svečanosti otvorio Juraj Priputen, veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj, uz nazočnost brojnih gosti i uzvanika – Igor Furdík, predsjednik Urada za iseljene Slovake, Vladimir Bilek, zastupnik za slovačku i češku nacionalnu manjinu u saboru RH, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka, Miroslava Gržiničová, dopredsjednica Saveza Slovaka, Branka Baksa članica Savjeta za nacionalne manjine, Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice.

Svečanost otvorenja svojim nastupom uveličali su glazbenici profesor Robert Zgrablić i Daša Kralova.

Projektnu ideju za obogaćenje programa Lipovljanskih susreta novih sadržajem dala je MS Lipovljani, stoga i ne čudi da je od prisutnih 13 nacionalnih manjina u Lipovljanima upravo Slovačka bila izabrana za prvu zemlju partnera. Nositelj projekta je Općina Lipovljani, koja je nositelj Lipovljanskih susreta u sklopu kojih se Izložba održava.

Ukupno se na izložbi pojavljuje tri izlagača: Veleposlanstvo Republike Slovačke u RH, Savez Slovaka i Slovački centar za kulturu Našice a ciljem predstaviti kulturna i prirodna bogatstava Slovačke kao i mogućnosti gospodarske i svake druge suradnje.

Veleposlanstvo Republike Slovačke Slovačku je predstavilo kroz pet tematskih cjelina: zbirkom unikatne keramike, zbirkom kristala, te tri tematske cjeline na temu Samostalna Slovačka i pristupanje EU, 70. Obljetnica Slovačkog narodnog ustanka, te Čirolo-Metodska misija i tradicija u Slovačkoj.

Savez Slovaka na ovoj izložbi sudjeluje sa predstavljanjem svoje izdavačke djelatnosti. Izložena su neperiodička izdanja od 2002. sve do ove godine, ukupno preko 50 publikacija. Kao jedina periodička publikacija Slovaka u Hrvatskoj predstavljen je mjesečnik Saveza Slovaka Pramen, koji izlazi već 23 godine.

Treći izlagač je Slovački centar za kulturu Našice, uz hrvatskog partnera PORC općine Erdut, pridruženi partner na projektu Slovake.eu koji je posjetiteljima ponudio informacije o mogućnostima učenja slovačkog jezika putem interneta, odnosno putem portala Slovake.eu. sa naglaskom na rad sa djecom.

Sadržaj izložbe opremljen je i videozapisima i informativnim publikacijama o prirodnim, kulturnim i gospodarskim potencijalima Slovačke.

Stručni osvrt na postavljenu izložbu prezentirala je Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog kulturnog centra za kulturu Našice. Na koncu osvrta naglasila je posebnu važnost ove izložbe za Slovake u Hrvatskoj, jer je u jednom projektu udružila tri vrlo važne institucije za Slovake u Hrvatskoj, Veleposlanstvo SR, Savez Slovaka i Slovački centar za kulturu Našice te izrazila vjeru da će zajedničkih projekata biti još puno i da će svaki slijedeći biti uspješniji od prethodnog.

Nakon svečanosti otvaranja svi gosti razgledali su postav izložbe, nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje domaćini kojega su bili su Nj.E. Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Sandra Kralj Vukšić

Skip to content