XIX NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU

Ministarstvo poduzetništva i obrta je od 16. do 18.05.2015. po devetnaesti put je organiziralo okupljanje poduzetnika, predstavnika vlasti, kako lokalne tako i centralne, te svih relevantnih dionika koji djeluju na razvoj gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Ovaj događaj u vidu savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu organiziran je u Zadarskoj županiji, odnosno u Petrčanima pokraj Zadra. Tema ovogodišnjeg savjetovanja je bila Internacionalizacija poslovanja i EU fondovi. Ovakva tematika ciljano je određena za ovu prigodu jer se upravo na taj način predstavilo otvoreno tržište Europske unije, te mogućnosti koje nam ono pruža  sa statusom članice.

       U prilog visokoj razini organizacije ovog savjetovanja bilo je sudjelovanje visokih predstavnika Vlade Republike Hrvatske, od resornog pa do ostalih ministara i premijera Zorana Milanovića. Na savjetovanju su sudjelovali predstavnici tvrtki, obrta koji uvelike utječu na opstanak i razvoj hrvatskog gospodarstva. Kroz primjere dobre prakse predstavljene su uspješne tvrtke koje su sa svojim poslovanjem prepoznale mogućnosti inozemnog tržišta te na njemu uspješno nastupaju.

      Program događanja je imao izuzetan interaktivni karakter baš kako je i organizacija zamišljena. Održavanjem uvodnog predavanja pod nazivom „Pitajte vladu“ uz prisustvo moderatora svi sudionici su kroz konkretna pitanja, konstatacije, te primjedbe, mogli dobiti odgovore direktno od visokih predstavnika vlade u pogledu administrativnih prepreka i problema pri obavljanju njihove djelatnosti.

       Na ovom savjetovanju predavanje su u vidu panel diskusija održali eminentni europski stručnjaci iz područja poduzetništva. Kroz ove diskusije predstavljeni su primjeri dobre prakse iz razvijenih Europskih zemalja, te mogućnosti primjene njihovih modela razvoja poduzetništva kod nas.

      Općina Erdut i PODUZETNIČKO-RAZVOJNI CENTAR OPĆINE ERDUT su sudjelovali na ovom savjetovanju s ciljem stjecanja novih saznanja i informacija , te prenošenja primjera dobre prakse na naše područje.

Siniša Bulajić,dipl.ing.agr.

Skip to content