ZIMSKA PREDAVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE „Nove informacije za poljoprivrednike“

Dana 27.01.2015. godine u Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković s početkom u 10 sati održano je drugo po redu zimsko predavanje za poljoprivredne proizvođače sa području općine Erdut. Na ovoj radionici gosti predavači su bili Hrvatska poljoprivredna savjetodavna služba, te PIONEER kao sjemenska kuća. Predavanje Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe imalo je temu Reforma zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2015.-2020. Sa posebnim osvrtom na opća načela integrirane proizvodnje pri čemu se daje prednost agrotehničkim mjerama nad zaštitnim sredstvima. Osnovni uvjeti za integriranu proizvodnju su:
  1. Raznolikost usjeva (minimalno 3 kulture)
  2. Održavanje trajnih zelenih površina (travnjaka i sl)
  3. Ekološki značajne površine ( travnati pojasevi, područja uz kanale, jezerca, osamljena stabla, drvoredi, živice i sl)
Pri tome se napominje da prijelazno razdoblje za ovakvu integriranu proizvodnju traje do 2017. godine u kojem će poljoprivrednici biti uskraćeni za mogućnost ostvarenja dodatnih potpora. Nakon isteka ovog roka ukoliko poljoprivrednici ne budu usvojili integriranu proizvodnju biti će im umanjeni iznosi osnovnih potpora. Pored toga pružene su pojedine korisne informacije za poljoprivrednike u sklopu usvajanja integrirane proizvodnje pri čemu se ističe obveza registracije prskalica do 30.11.2016. godine, s tim da se to ne odnosi na prskalice starije od 1994 godine koje se neće moći registrirati. Predavanje tvrtke PIONEER kao sjemenske kuće zasnivalo se na predstavljanju novih sorti kukuruza te suncokreta. Tvrtka zauzima 40 % tržišta Republike Hrvatske te je razvila novu AQUA MAX tehnologiju u kojoj su napravljeni izvrsni hibridi sa visokim prinosom te veoma dobrim „stay green“ efektom. Radionica je bila interaktivnog karaktera na kojoj su poljoprivredni proizvođači postavljali pitanja, gdje je iskazan još jednom veliki interes za nova saznanja i nove informacije. U Dalju, 28.01.2015. Siniša Bulajić, dipl.ing agr. Galerija slika
Skip to content